OpenArt 2024 - första konstnären klar!

242 konstnärer från 65 länder sökte till årets Artist in Residence Örebro län. I programmet ges internationella konstnärer möjlighet att och bo och arbeta under fem veckor i Region Örebro län. Nu är urvalet gjort och snart får Nora, Hällefors, Frövi och Örebro internationellt besök. OpenArt välkomnar konstnären Mike Inglis.

Svartvitt porträtt av konstnären

– Residensprogrammet är en viktig del i att utveckla och inspirera länets konstliv. Vi öppnar upp vårt län mot världen. Årets open call väckte stor uppmärksamhet och vi fick in ansökningar från 242 konstnärer från 65 länder och fick sätta oss in i många spännande konstnärskap, säger Mattias Käll som är utvecklingsledare inom bild och form på Region Örebro län.

En jurygrupp har haft det svåra uppdraget att välja ut de mest intressanta konstnärerna. De fyra konstnärer som valdes ut i år är Hanna Kyselova från Ukraina, Jukhee Kwon från Italien, Mike Inglis från Skottland och Anaïs Outurquin från Tyskland. De arbetar på vitt skilda sätt, med olika tematik och material men deras gemensamma mål är att utforska vårt län och skapa konst utifrån sina intryck.

Mike Inglis från Skottland till OpenArt

– Att engagera en internationell konstnär i vår stad är att skapa ett värdefullt utbyte som berikar det lokala kulturlivet. Vi är spända på att se hur konstnärskapet kan utvecklas i relation till Örebro som plats och människorna som lever och verkar här, säger Sofia Gustafsson, producent på OpenArt.

Mike har erfarenhet av att samarbeta med outsiderkonstnärer och outsiderkonst/folkkonstorganisationer och utforskar bland annat ämnen som ’15 minute city’, klimatfrågan och termen ’Biophilia’, människans relationer sinsemellan och alla andra levande varelser omkring oss.

Konstverket presenteras på OpenArt 2024

Residenset är uppdelat i två perioder under 2023. I slutet av april anländer konstnärerna för att under en vecka få inspiration, göra research och lära känna den lokala konstscenen. De kommer tillbaka till sommaren och stannar i fem veckor. Under dessa fem veckor kommer Mike tillsammans med teamet från OpenArt att realisera konstverket.

Genom Region Örebro läns program för residenskonstnärer erbjuds konstnärer boende, ateljé och ersättning. Projektet är resultatet av samverkan mellan Region Örebro län, IASPIS, Föreningen Ljusstråk, Lindesbergs kommun, Frövifors pappersbruksmuseum, Hällefors kommun, Hällefors kulturskola, Örebro kommun, OpenArt samt våra lokala konstnärer.

Fakta

Plats och konstnär

Nora kommun. Värd: Ljusstråk. Konstnär: Hanna Kyselova, Ukraina

Lindesbergs kommun. Värd: Frövifors pappersbruksmuseum. Konstnär: Jukhee Kwon, Italien

Örebro kommun. Värd: Open Art. Konstnär: Mke Inglis, Skottland

Hällefors kommun. Värd: Hällefors Kulturskola. Konstnär: Anaïs Outurquin, Tyskland/Frankrike

Föreläsning

Den 19 april klockan 18-20 kommer vi ha en träff på Kulturkvarteret då konstnärerna föreläser för andra konstnärer, konsthantverkare och andra intresserade i Örebro län. Anmälan görs här: https://forms.gle/DvRjKWMNHED4WZa3A

Du som journalist kan ta kontakt med mattias.kall@regionorebrolan.se för att få komma med.

Kontaktpersoner

Mattias Käll, utvecklingsledare bild och form, Region Örebro län

Telefon: 079-0989510

Mail: mattias.kall@regionorebrolan.se

Senast uppdaterad:

Publicerad: