Gå till innehåll

Anna Sörenson Rydh, 1982, Sverige

Bilden är tagen i ett underifrån perspektiv, där lite av husfasader syns och himlen. I mitten syns ett uppblåsbart moln med guldtrådar

Foto: Magnus Westerborn

Inom konstvärlden har storleken haft betydelse på olika sätt genom historien: storslagna monumentalverk kontra storslagna motiv, grandiosa utsmyckningsplaner och förstås det som popkonsten var så bra på: megaskalor av verklighetens mest triviala objekt. När Claes Oldenburg på 60-talet gjorde en jättestor uppblåsbar hamburgare blev storleken det som verkligen gjorde att den blev konst.

Så har det sedan fortsatt, att konstnärer prövar metoden att ”blåsa upp” vardagsföremål. Det där som gör upplevelsen extra laddad när skulpturen gränslar det surrealistiskt drömlika. Anna Sörensons stora glada och frodiga skulpturer gör det! Eller hur? Och dessutom bokstavligt ”uppblåsta”!

Du har kanske redan sett hennes stora ”bananiga” varningskon. Den här skulpturen är något annat, och ungefär lika ovanlig som om den kommit från yttre rymden och invaderat jorden: ett dräktigt bubbligt moln med guldregn i lasten!

I en tid när vi trodde oss ha förstått hur världen fungerar spelar den oss nya spratt både genom att klimatrevoltera mot vårt sätt att missbruka det här jordklotet och hur svarta hål visar sig finnas i verkliga universum och inte bara i fysikernas formelvärld.

I en tid när regniga somrar inte längre är en typiskt svensk företeelse som vi till och från hatat, inser vi väl alla att regnet är en välsignelse på flera olika sätt när klimatet klickar från sina invanda rutiner och bjuder på omvänt väder och rekordtorka.

Det är en bild av att vi inte riktigt har koll - eller hur? Så titta ordentligt på denna uppblåsta och lekfulla skulptur där den står och ser ut som både en främling och ett sagoväsen – den kan vara det och kanske med ett budskap till oss om vikten av mångfaldens betydelse för en välmående värld.

Text: Stefan Nilson

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se