Gå till innehåll

Miler Lagos, 1973, Colombia

På en vit vägg hänger två stora tavlor. Tavlorna har runda oregelbundna former som är uppbyggda av tunna kartongbitar i svaga färger som är placerade på samma sätt som en solfjäder.

Foto: Sofie Isaksson

Sötvatten är en ändlig resurs på jorden. I Örebro har det ”alltid” funnits, men numera måste vi spara på det. Klimatförändringar gör det inte är lika självklart att slösa med det - ens här.

Vatten spelar en central roll i Miler Lagos konstnärskap. ”Vattenträdet” som mytologisk figur i colombiansk kultur beskriver ett i fågelperspektiv hur en flod med biflöden ser ut. I regnskogen vattnar floden träden som ger tillbaka det i form av ånga som blir regn. Kretsloppet är perfekt.

Det första Miler Lagos frågade inför OpenArt var: ”Finns det en flod som rinner genom staden?”. Och det gör det ju. Därur växte hans skulpturala installation på Svartån fram. Det är ett interaktivt verk som väger in vattenbrist och beskriver livets kretslopp. Publiken uppfyller själv den önskan många närt under lång tid: att bli regnmakare!

Text: Stefan Nilson

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se