Gå till innehåll

Göran Hägg, 1949, Sverige

En bro framför Örebro Slott är fylld med människor som tar bilder mot vattnet där ett passagerarplan placeras ner i vattnet med hjälp av en kranbil.
Framför Örebro Slott ligger ett silvrigt halvsjunket passagerare plan i Svartån. Halva fram propellern sticker upp från vattenytan och planets överkroppen med pilotens och passagerarnas fönster är synliga.

Fredagen den 13 juni 1952 blev den svenska DC3-79:an nedskjuten av ett Mig-155 jaktplan inne på svenskt territorium. De anhöriga till besättningen levde länge i total ovisshet om männens öde. Först 1991 offentliggjorde Ryssland att en DC3 hade skjutits ner av ett sovjetiskt jaktflygplan och att DC3:an egentligen inte hade kränkt sovjetiskt territorium. Först 2003 påträffades vraket med kvarlevor från två personer, piloten hade redan tidigare påträffats. Frågan om de återstående fyra besättningsmedlemmarna som inte fanns i vraket är ännu obesvarad. Det finns teorier som säger att de kan vara upplockade av en rysk torpedbåt.

I början av 80-talet fick en av änkorna ett vykort från Leningrad som sades vara från hennes man. Även lägerfångar i Gulag har vittnat om fyra svenskar i fångläger.

Denna installation är en hyllning till besättningen och deras familjer som har levt i ovisshet i så många år.

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se