Gå till innehåll

Ida Rödén, 1981, Sverige

En bild serie med 15 olika bilder. På varje bild håller en hand upp en polaroidbild som föreställer möbler och olika platser i ett hus.

Cellar in the Attic har tydliga referenspunkter till Sarah Winchesterhuset i Kalifornien – en turistattraktion som i dag presenterar de mest överdrivna historier. Winchesterhuset har onekligen en ovanlig labyrintisk arkitektur, men det var jordbävningen 1906 som gav den dess spöklika karaktär. Istället för att riva ner lät hon raserade delar vara. Sedan började hon maniskt lägga till våningsplan, rum och flyglar. Enligt legenden trodde hon att alla de andar som någonsin dödats av ett Winchestergevär – samma gevär som stod till grund för hennes rikedomar – hemsökte henne och tvingade henne att fortsätta arbeta.

Det är med denna idé om ett fiktiv historieskrivande som jag började utforska min omgivning. Jag var vid tillfället bosatt i den lilla byn Wassaic, New York. Med syfte att fånga en känsla av fångenskap och stillastående tid, började jag att stänga till dörrar, fönster och trappor. Kvar blev rum utan möjlighet till flykt.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se