Gå till innehåll

Ellinor Augustini, 1985, Sverige

En bronsstaty föreställande Engelbrekt har på sig ett överdimensionerat halsband med stora pärlor i olika dova färger, bakom statyn är himlen blå

Foto: Magnus Westerborn

(...) Mäktiga män klädde sig förr - och för all del även i dag – gärna i kraschaner, ordnar och annat lull-lull för att poängtera sin ställning. Frågan är om den historiska personen bakom den här klassiska statyn skulle uppskatta Ellinor Augustinis praktfulla och färgglada jätte-pärlhalsband som den behängts med. Glad blir man i alla fall!

Storleken har betydelse i konsten. Att vrida upp något i skala, det som vi kanske annars känner som litet och vardagligt, gör det bokstavligen iögonfallande. Vi får syn på objektet på ett annat sätt, som dess tydliga form.

Surrealismen har använt sig av knepet länge. Ett sätt att knyta an till hur världen ser ut i våra drömmar där det mesta kan tappa proportionerna. I drömmen accepterar vi de flesta metamorfoser. Konsten får oss att utföra ungefär samma inre kreativa ommöblering av vår syn på hur världen och tingen uppför sig i den verkliga världen. Så ett pråligt pärlhalsband på en barsk gammal härskare? Absolut!

Text: Stefan Nilson

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se