Gå till innehåll

Åsa Maria Bengtsson, 1956, Sverige

I ett vitt rum står 16 stycken kappsäckar staplade på varandra. Alla kappsäckarna har olika färger och läderaktigt material.

Mehran Karimi Nasseri, också känd som Sir Alfred Mehran, utvisades från Iran 1977 för protester mot Shahen. Efter en lång kamp fick han flyktingstatus av FN: s flyktingkommissariat i Belgien och på väg till Storbritannien blev hans portfölj med alla viktiga papper, inklusive pass, stulen på Charles de Gaulles flygplats i Paris. Frankrike vägrade att låta honom lämna flygplatsen, så han stannade kvar och bodde i avgångshall Nr. 1 på flygplatsen mellan augusti 1988 och juli 2006.

Mitt verk med staplade resväskor är en symbol för tid och resande, en positiv verkan av mötet mellan olika nationaliteter och språk. Det handlar samtidigt om tillhörighet eller rättare sagt att inte höra till som Sir Alfred, att hamna mellan gränser i ett ingenmansland, ett ickerum. Jag kan se Sir Alfred framför mig, väntande, medan ansikten snuddar hans näthinna för att i nästa sekund försvinna igen.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se