Gå till innehåll

Dan Dryer

Astrid Piethan, 1973, Tyskland

Jörg Koslowski, 1970, Tyskland

I ett mörkt rum står en installation av fem väggar placerade parallellt med, och på samma avstånd från varandra. Väggarna ser ut som ramar med ett rektangulärt hål i mitten där atmosfären i rummet, istället för duken, är inramad.

Grid blandar den tvådimensionella mediepresentationens platthet med skulpturens tredimensionella egenskaper. I installationen finns fem väggar placerade parallellt med, och på samma avstånd från varandra. Väggarna ser ut som ramar med ett rektangulärt hål i mitten där atmosfären i rummet, istället för duken, är inramad. En kamera är riktad mot ramarna.

Videobilden projiceras mot en bakprojektion på sidan av skulpturen. Beroende på åskådarens synvinkel till trä strukturen avslöjar den en fragmenterad scen. Vinkeln till objektet bestämmer mer eller mindre dess form. Den förändras från ett starkare tvådimensionellt intryck, som ett galler, till en perspektivform. När betraktaren går runt objektet ändras hans/hennes uppfattning. Samsändningen kommer att försvinna från sidan och öppnas på projektionssidan. I vissa vinklar av skulpturen kan en avsmalnande skulpturform och ett slags falskt perspektiv ses.

Detta är ett exempel på rums simulering som skapas av 16:9-formatet. Det är uppfattningen av nätet eller fönstret i den digitala mellanliggande världen. Den ”riktiga” strukturen smälter ihop med den ”fiktiva” projektionen. Beroende på vinkeln är vår syn på bildöverföring mer eller mindre fragmentarisk.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se