Gå till innehåll

Ingenting är någonsin som det verkar / Medan det växte / Sömnlöshet

Xenia Popaja, 1985, Bosnien

I ett mindre nedsläckt rum syns en filmprojektion på en av väggarna. På bilden visas ett kollage av ett fantasilandskap i dämpade färger. Runtom projektionen hänger tygstycken uppsatta på väggarna och från taket. Golvet är mörkt och på det ligger en orientalisk matta.

Foto: Sofie Isaksson

Filterbubblor och en fasadartad offentlighet. Allt är inte vad vi tror – kanske till och med långt därifrån. Ändå slits vi alla mellan ytterligheter, alternativfakta och konstruerade lyckoriken i den digitala världens alla möjligheter att drömma oss bort från en kärv verklighet.

Xenia Popajas animationer handlar om att ta sig bakom idealbilderna, demaskera vår längtan efter den perfekta världen i en i många stycken trasig och förljugen.

Som konstnär vill hon ta in världen fullt ut. Det innebär en ständig ”förälskelse” i nya projekt, ibland innan hon inte ens riktigt hunnit fullfölja det påbörjade. En följd av det är att hon inte odlar en särskild stil. Istället styr den tillfälliga inspirationen val av teknik och uttryck. Verken laddas med tankar, reflektioner och känslor. Den puls som dunkar genom hennes arbeten har präglats av den tid som aldrig riktigt tycks räcka till för att säga allt det där viktiga.

Text: Stefan Nilson

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se