Gå till innehåll

Alexander Creutz, 1981, Sverige

Framför en kyrkofasad står två tavlor föreställande händer uppställda symmetriskt under var sitt kyrkofönster. I den vänstra tavlan syns hand som gör en nypande rörelse och i den högra tavlan syns en hand med ett utsträckt pekfinger. Framför den ena tavlan står tre människor varav en rör vid målningen.

Foto: Sofie Isaksson

Vi är alla intresserade av andras ansikten, eller kroppsdelar, det som väcker attraktion, eller nyfikenhet. Konsthistorien är full av vittnesbörd. I sociala medier gäller samma nyfikna intresse för andra – fast vi vet att det är idealbilder. Bland alla selfies dyker exempelvis fötter upp – på en strand, eller kanske på en trottoar - med nya skor. Det som ofta är förbisedda eller rent av osedda delar av våra kroppar.

Alexander Creutz målar just dessa bortglömda (gömda?) kroppsdelar som fötter eller händer. Händer gör saker. På OpenArt 2017 agerar de i hjärtat av Örebro på historisk plats - och öppnar en tanketråd om att byta blick. Allt viktigt händer inte i de zoner av våra kroppar som länge slitits i offentlighetens ljus. En fingerställning kan däremot berätta allt, eller öppna en helt annan berättelse om ett liv.

Text: Stefan Nilson

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se