Gå till innehåll

ÅL-KÅL-POTATIS-IS-BJÖRK & DÖDENS Ö

SIMKA

I central Örebro flyter fem flytbojar med levande träd på. I bakgrunden flyter Dödens Ö. Ön har formen som olika bergsnivåer samt har tre vita skyltar på sig med ihåliga bokstäver. Det är svårt på bilden att tyda all text men det ser ut att stå DÖD Ö FÖR.

Foto: Sofie Isaksson

Tre flytande öar och flytbojar med levande träd berikar Svartåns vattenspegel vid slottet. Här flyter ett isberg, en kolossal potatis, Dödens ö och därtill grönskande träd. Iögonenfallande. Tankeväckande. Konstnärsduon SIMKA – Simon Häggblom och Karin Lind – undersöker antropocen, det förslag till epok i vetenskapen om jordskorpan som handlar om hur människans verksamhet påverkar planetens klimat och ekosystem. I arbetet med konstverken har SIMKA engagerat en grupp människor för att pröva ämnet.
Nu bjuder de in oss alla att vara med i dialogen om människans plats på jorden och i universum. Interaktionen mellan konstverk och åskådare är kännetecken för SIMKA.

I central Örebro flyter tre stora vita skapelser på Svartåns vattenyta. I mitten flyter fem flytbojar med levande träd på. Första skapelsen till vänster ska föreställa en gigantisk potatis. Ön i mitten är Dödens ö som har formen som olika bergsnivåer samt har tre vita skyltar på sig med ihåliga bokstäver. Det är svårt på bilden att tyda all text men det ser ut att stå DÖD Ö FÖR. Den tredje skapelsen är ett brant isberg.

Foto: Sofie Isaksson

I en glasmonter sitter potatisar uppspikade med pinnar på en vit vägg.

Foto: Sofie Isaksson

I central Örebro flyter en grupp av fem flytbojar med levande träd på. I bakgrunden flyter Dödens Ö som man bara kan se baksidan av vilket liknar en vit hög mur.

Foto: Sofie Isaksson

Information om konstverket på teckenspråk

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se