Gå till innehåll

Raul Cristancho, 1954, Colombia

På en vägg inomhus är ett stort kollage uppsatt. Delar av kollaget är färgstarkt och abstrakt, andra delar är föreställande eller delvis täckt text. Till höger syns en stor ruta med spansk text med olika namn och året "1954" skrivna.

Foto: Sofie Isaksson

Campus på ett universitet genomströmmas av många (nyfunna) verklighetsbilder och därmed åsikter som korsas för eller emot. Åren 2006 - 12 drev Raul Christiancho fotoprojektet ”Den vita staden”. Han ville skildra idéströmmar som de uttrycktes på väggarna vid Colombias nationella universitet i Bogota. Det blev en konstnärlig handling att visa den ideologiska och politiska debatten i ett land som länge prövats i våldsamma inre motsättningar. Colombia är nu på andra sidan av detta. Just så är hans arbeten på OpenArt en tydligt avläsbar bild. Han prövar även gränsen mellan måleri (där han har sitt ursprung) och fotografins förmåga att representera verklighet(er).

Det palimpsestiska är ett krångligt ord för lager på lager av betydelser. Hans bildsvit och video (från La Paz) låter väggpropagandans livliga bildspråk synas i sina kompositioner genom det begreppet.

Text: Stefan Nilson

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se