Gå till innehåll

Etam Cru

Przemek Blejzyk aka Sainer,1988

Mateusz Gapski aka Bezt, 1987

På en sidan av ett stort hus syns en stor väggmålning som täcker nästan hela väggen. Målningen föreställer en sittande kvinna som ser nedstämd ut framför en blå bakgrund. Hon lutar sitt huvud mot sin vänstra hand.

Foto: Sofie Isaksson

En konst som lyser starkast i de urbana mellanrummen! Den polska konstnärsduon Etam Cru aktiverar färg- och formexplosioner i stadsmiljöer som blivit bortglömda. En möjlighetens enklaver för det kreativa, och det är den här duon. Med en grund i östeuropeisk folklore ger de oss dallrande ögonblick ur allas våra liv. Deras stil är tydligt illustrativ. En sorts vältecknade berättelser som gärna nyper till oss med humor, sarkasm, ett skarpt samtidsöga, och inte minst en magnetisk surrealism!

Det finns mycket Östeuropa i deras utgångspunkt men den realistiska stilen var även stor i tryckta medier i Västvärlden under bildtidningarnas era under 1940- och 50-tal.

Hela hushöjder stora och skickligt byggda runt de mest komplicerade arkitektoniska slumplösningar, binder deras bildvärld samman det tomma och stumma till hela livfulla berättelser.

Text: Stefan Nilson

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se