Gå till innehåll

Chiharu Shiota, 1972, Japan

Ett rum är nästan helt fyllt av ett tätt oregelbundet nät av tunna röda trådar som omger allt utom en passage till en dörröppning. Rummet är upplyst i rött och gult. I nätet finns olika vita pappersbitar utspridda.

Foto: Sofie Isaksson

Det är inte bara internet som knyter samman oss människor tätare. Globaliseringen bygger vävar av beroendeformer mellan människor, länder, världsdelar och företag. Ett nät som lika ofta knyter oss samman tydligt som tvingande. Andra gånger mera sublimt och skört, som i relationer mellan människor. Just de där näten eller trådarna som binder oss så mycket till varandra, är sammanhållande strukturer i Chiharu Shiotas subtila installationskonst. Den är drömsk och ibland mardrömsk: den håller samman men den kan också binda inne.

I en av de enskilt största installationerna på årets OpenArt, längs Köpmangatan, illustrerar hon hur vi alla är på väg genom livet. Shiotas återkommande symbol – båten – både bär oss och för oss obevekligt framåt genom rummet och tiden. Det är så vackert att man hisnar och så ödesmättat att vi tåras – visst väntar Caron där i sin båt…?

Text: Stefan Nilson

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se