Gå till innehåll

Francesco Bracci, 1976, Costa Rica

Framför Örebro slott syns en mycket stor skulptur som delvis är placerad över vattnet. Skulpturen består av ett stort antal röda och svarta plastlådor som är ihopsatta i formen av en tät spiral.

Foto: Sofie Isaksson

Framför Örebro slott syns en stor skulptur i formen av en tät spiral uppbyggd av röda och svarta plastlådor. Till vänster syns människor som står framför skulpturen och tar kort.

Foto: Sofie Isaksson

Ett växande antal verk på OpenArt knyter an till jordens resurser, klimathot och överkonsumtion. Mycket av det vi konsumerar i dag flyter förbi i en osedd vardaglighet. Vi brukar utan att tänka efter: plastpåsar och andra plastprodukter exempelvis.

Francesco Braccis svindlande tunnel av plastbackar är ett av de åskådligaste i år: laddad med ett riktigt ”aha”, färgstarkt, finurligt och med masseffekt, tar vi in den i flera steg. Det är uppfinningsrikt, smart, sympatiskt och häftigt i det urbana rummet.

All bra konst kräver inte ett ställningstagande av dig i första hand, utan bjuder in med lätt hand. I efterljuset läcker dock tankar fram om hur vi slösar och kastar istället för att cirkulera ändliga resurser. Okej, vi har blivit bättre men Francesco Bracci säger oss att det inte duger. Vi måste bygga nya tankemodeller för klotets överlevnad. Han har börjat.

Text: Stefan Nilson

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se