Gå till innehåll

Ai Weiwei, 1957, Kina

I ett stort rum är väggarna helt täckta av en teckningar. Teckningarna är enkla i olika stil och noggrannhet och föreställer ansikten eller är helt abstrakta.
I ett vitt rum står en TV-skärm placerad på några drickabackar i vänstra hörnet. På skärmen visas en intervju med konstnären. En av väggarna är täckt av olika enkla porträtteckningar. På en annan vägg står information om konstverket, bland annat att konstnären gjort ett konstverk om dagen i ett år.

Ai Weiwei är en av de mest inflytelserika kinesiska samtidskonstnärerna. Hans performativa och påstridiga åsikter och förhållningssätt, samt uppmärksamheten som hans verk får globalt, reflekterar den extrema styrkan i hans personliga arbete mot den sociala och politiska makten i Kina.

Specifikt för OpenArt presenterar han ett verk bestående av 375 uniformer i 6 olika färger, hängde längs med Köpmangatan i Örebro. Dessa uniformer kommer från Foxconn, ett taiwanesiskt företag med fabriker på det kinesiska fastlandet. Foxconn är världens största elektroniktillverkare och Apples största leverantör. I Kina arbetar miljontals migrantarbetare från landsbygden i fabriker där produktion med hjälp av intensiva monteringslinjer, på löpande band, har blivit en del av den typiska fabriksmodellen världen över.

Klädesplagg är kroppens andra hud och kroppens barriär mellan offentliga och privata utrymmen. Kläder är inte bara en markör för en persons livsstil och samtid; uniformer är också sociala symboler för politiska och ekonomiska strukturer och relationer. Ai Weiwei använder dessa uniformer som readymades vilka reflekterar och mäter rådande strukturer, en metafor för potentiella konflikter i Kinas moderniseringsprocess. Verket ifrågasätter de sociala och miljömässiga obalanser och dislokationer som uppstår till följd av en snabb ekonomisk utveckling. Genom att lyfta fram dessa specifika objekt, uppnår han visuell enkelhet och kraftfull direkthet.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8-16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10-16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se