Gå till innehåll

Antonio O´Connell, 1974, Mexico

Framför Örebros rådhus står en stor skapelse liknande ett hemmabyggt trähus. Huset omringar den 15 meters stora Engelbrekts statyn som alltid är placerad där. Nertill syns husets stommar i trä och en trä trappa som går upp till husets enda våning med golv. Denna våningen har väggar byggda av olika trianglar i orange och gul färg. På marken till vänster om detta hus står en orange glasmonter med en sjöjungfru inuti.
Inuti ett trähus här det ett hål i taket där en staty sticker upp. Statyn är gjord av plåt och ska efterlikna Engelbrekt. Detta husbygget gör det möjligt för oss att komma nära och ta på statyns topp då den är 15 meter hög. Med på bilden är tre barn och leker.
Framför Örebros rådhus står en stor skapelse liknande ett hemmabyggt trähus. Huset omringar den 15 meters stora Engelbrekts statyn som alltid är placerad där. Nertill syns husets stommar i trä och en trä trappa som går upp till husets enda våning med golv. Denna våningen har väggar byggda av olika trianglar i orange och gul färg.

Konstverket har sitt ursprung i idén om "att bygga" som en metafor för de värderingar som samhället vilar på. Alla personer bygger på sätt och vis genom sina egna handlingar och samhällen befinner sig i en process av ständig byggnation och ombyggnation eftersom de ständigt förändras. Jag tänkte på att bygga en typ av hus som omger Engelbrekt men lämnas i ett oavslutat tillstånd, likt en byggarbetsplats eller ett pågående arbete.

Idén om ett "öppet hus" utgör en metafor för ett samhälle som är känt för sin öppenhet och jämställdhet men genomgår förändringar då världen utvecklas till en mer komplex plats. De värderingar som samhället en gång har byggts på kan förvrängas genom åren och ibland är det nödvändigt att gå tillbaka och reflektera över grunden. I denna installation kommer besökarna att kunna kliva upp och komma nära Engelbrekt för att reflektera över just detta.

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se