Gå till innehåll

Toxicomano Callejero

I en utställningssal i en konsthall står en stor tavla som nästan helt täcker en av väggarna. Tavlan är en illustration av en människofigur som håller på att gå till attack i svartvitt. I händerna håller han ett spjut med en färgroller på ena änden. Runtom syns olika mindre figurer i seriestil. Bakgrunden är gul med ljusblåa och röda inslag. Framför står några människor.

Foto: Sofie Isaksson

OpenArt är i högsta grad ”street art”: konst möter människor i det urbana rummet. Men det finns även ett djupare begrepp av ordet: Street art. Konst som sprungit ur ett krympande utrymme för konstnärliga uttryck i städer. Den som är en protest mot sociala och politiska förtrycksmekanismer parat med dynamisk kreativitet, häftiga visuella ögonöppnare där du minst anar det. Alltid balanserande på debattgränsen mellan konst och vandalism.

Toxicomano? Vem är det säger du. Tänk Banksy men med latinamerikansk färg och rytm. De är starkt närvarande i gatumiljöer, absorberande rörelser och föränderlighet i storstadens snabba otåliga puls. Toxicomano är en colombiansk street art- och graffitikonstnär från Bogota med karaktäristiskt uttryck som smält samman sin kontinents andhämtning med Örebros - till bilder som talar samtid.

Text: Stefan Nilson

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se