Gå till innehåll

The Angola: Object and Connection Project

Mercedes Angola, 1962, Colombia

På en innergård står en stor skulptur i trä och metall. Skulpturen är cylinderformad med träväggar och ett kupolformat tak av böjda metallpinnar.

Foto: Sofie Isaksson

På en böjd vit vägg sitter olika bilder uppsatta på tre rader. På den översta finns foton på människor som sitter på plattformar. På raden i mitten sitter olika gamla kartor. På den understa raden sitter foton ur olika vinklar på olika lerskulpturer som föreställer figurer som sitter på plattformar.

Foto: Sofie Isaksson

En av konstens styrkor är dess spännvidd: från måleriets visuella problem till sociologiska undersökningar av etnisk bakgrund och det efterkolonialas uppgörelse med en redigerad historia.

Mercedes Angola är konstnär, biträdande professor och researcher vid universitet i Bogota. Hennes efternamn har en direkt koppling till hennes rötter i Afrika.

Hennes installation här på OpenArt är ett exempel på konst som bokstavligt går utanför tradi­tionens ramar. Vi pratar om en resa i tid och rum, om mentalitets- och kulturhistoria, estetik, och etnisk bakgrund. Den bär också en berättelse om hur Afro-colombianer behandlats i sitt hemland. När du går in i hennes installation möter du inte bara ett utifrån perspektiv, det är ett konstverk som ställer frågor om din egen kulturella bakgrund och hur vår historia påverkat Mercedes Angolas egen bakgrund i Colombia.

Text: Stefan Nilson

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se