Gå till innehåll

Paradise / The Drawing Book Series

Songnyeo Lyoo, 1983, Korea

På en vit vägg hänger en målning av fantasifullt stort rött hus och en stor människofigur som är delvis täckt av huset. Huset är täckt av många fönster och ett abstrakt guldmönster.

Foto: Sofie Isaksson

På en vit vägg hänger en målning föreställande ett fantasifullt hus och ett par håriga människoben på en vit bakgrund. Husets ena vägg är täckt av att grått mönster och den andra är täckt av en färgstark illustration av gröngula berg och blommor.

Foto: Sofie Isaksson

Konstens roll är ofta att vara en sorts gräns mellan vår yttre fysiska verklighet och vår inre föreställningsvärld. I bilden möts konstnärlig intention med våra egna drömmar. Song-Nyeo Lyoos sällsamma bildvärld växer fram ur en buddistisk tradition och hennes tankar kring begreppet ”Utopia”. Namnet betyder ”ingen plats”, vilket också kan läsas som ”överallt”.

Vi bär alla på Utopia inom oss – det som är våra drömmar, fantasier och själsliga längtan: det som hägrar men aldrig kan nås, ens om vi skulle vilja det. Utopia är en fantasi, en exotisk plats i vårt inre.

Sedda så blir Song-Nyeo Lyoos färgstarka och myllrande målningar en utmanande upptäcktsfärd i något som vi lika mycket känner igen som det undflyr oss.

Text: Stefan Nilson

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se