Gå till innehåll

David Shrigley

På vattnet framför slottets pampiga ingång flyter en 12 meter hög upplåsbar vit svan. Svanen har ingen näbb samt ett obesvärat tomt uttryck, två svarta prickar som ögon och ett svart streck som mun. Svanens hals har formen som ett pekfinger och går rakt uppåt mot himmeln samt kroppen har två hopfällda vingar på vardera sida.

En 12 meter hög uppblåsbar svan höjer och sänker sin hals. Svanen har ett obesvärat tomt uttryck och ingen näbb. Den repetitiva rörelsen, den stillastående kroppen och en dum uppsyn vittnar om att något är fel med den här svanen, den är inte riktigt som andra svanar. Det går såklart inte att bortse från jämförelsen med en fallos, som är omväxlande slak och erigerad.
Swan Thing-konceptet har kommersialiserats och säljs bland annat i konstnärens egen butik som badleksak, stressboll, snöglob och nyckelring. På baksidan av förpackningarna med svansouvenirerna står en uppmaning: ”Are you sure you want to buy this rubbish?” vilket är typiskt för Shirleys konstnärskap där vardagssysslor blir satir.

Information om konstverket på teckenspråk

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se