Gå till innehåll

Konstfack Stockholm

En bro sträcker sig över Svartån och under ligger en stor boj i färgerna röd och vit samt med texten 1954. I bakgrunden kan man skymta en man som sitter och njuter på en parkbänk.
Utanför Örebro läns museum ligger fyra förliknande kapslar i rabatten. Kapslarna är svartfärgade och två av dem är öppnade så man ser insidan som är persikofärgade.
På en gräsmatta står en gråfärgad staty. Statyn föreställer två människoben med fötter och där knäna ska börja smälter allt istället ut till en mörk massa.
På en gräsmatta framför Svartån står tre minigolfsbannor i olika former samt storlekar.
På en gräsmatta framför Svartån ligger en klump liknande en sten och över den har man lagt ett vit tyg i ett vågigt mönster. I bakgrunden ser man en kvinna som cyklar på den stor bron.
På en gräsmatta har man ställt en byggställning. Bak och framsidan av ställningen är täckt med tyg som hänger ner samtidigt som man kan se igenom konstverket då sidorna inte är täckta.
På en gräsmatta framför Örebro läns museum står ett grått stängsel placerat så det skapar en kvadrat. I kvadraten står många olika möbler som bygger upp olika scener. Tillexempel i ett hörn står en vit solstol tillsammans med ett vitrödrandigt parasoll. I mitten står ett vit skrivbord på det står en planta, en kopp och böcker.
I en glasmonter med orangekanter ligger fem olika vita skulpturer och från två stycken går ett stycke plast upp mot taket.
På en träbotten reser sig en vit vägg som har konturerna så att det liknar ett isberg.
På en gräsmatta står två EU-pallar staplade på varandra. Över dem står en grön transparant glasmonter som har svart färg målade i olika former på rutorna.

Vi upplever den fysiska skulpturens renässans i vår tid. Konststudenter är mer och mer intresserade av form och material. Vad uttrycker en form, en yta, ett material? Det finns ett ökat intresse för det som inte alltid är lätt att uttrycka i ord.

De som sett Konstfacksstudenterna i april skulle sett en hop rymdvarelser med ansiktsmask och vita overaller stå utomhus och skära med långa varma trådar i stora vita block. Man skulle sett dem kommunicera med blickar, då ansiktsmasken hindrade tydligt tal. De jobbade ute på gården, då och då slingrade sig den förbjudna röken från cellplast in i korridorerna och någon skrek: - stäng dörren!

Men alla har inte valt att jobba med cellplast, studenterna kommer från flera avdelningar på Konstfack. Att vi haft ett lustfyllt arbete, visar resultatet.

Deltagare: Agustin Ortiz Herrera, Alejandro Montero Bravo, Anna Leena Prykäri, August Sörenson, Petter Dahlström Persson, Carola Björk, David Andrén, Dina Is æus-Berlin, Finn Anton, Giulia Cairone, Jakob Rosenberg, Jonas Holmer, Josefin Sjöström, Linn Dahlgren Hansson, Malena Norlin, Maria Westmar, Nina Noreskär, Sanna Laaban, Sofie Rykowski, Tove Dreiman, Åsa Copparstad

På Youtube kan du se en film om konstverken.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se