Gå till innehåll

Santiago Mostyn, 1981, USA

På en en hög tegelvägg ovanför ett par träd sitter ett stort fotografi som täcker en stor del av väggen uppsatt. Fotot är mörkt och föreställer ryggen på en kvinna som bär ett vitt linne och vänder sig bort. Hon håller ena armen runt en man och ser nedåt åt höger. Kvinnan är upplyst mycket ljusare än resten av bilden vilket gör att det är svårt att urskilja vad bakgrunden föreställer.

Foto: Magnus Westerborn

Verket Flex är ett uppförstorat fotografi som syns på Trefaldighetskyrkans vägg.


Santiago Mostyn är från USA men bosatt här i Sverige och är ett av de heta namnen i samtiden. Hans konst är i grunden konceptuell och ställer frågor som rör sig i samtiden om identitet, hudfärg, gränser, vithetsperspektiv.

Men han ställer också frågor ur ett historiskt perspektiv om de värderingar och normer som över tid innesluter och utesluter andra. Han använder sig av fotografi, installation, video, konst-aktionism där han utsätter sig själv och sin kropp för prövningar för att förmedla andras svåra upplevelser (som en flykt över Medelhavet) och en rad andra medier för att forma frågor om oss här och nu.

Under OpenArt deltar han förutom med verket Flex även med Mirakel, en ljusskulptur med det starkt lysande ordet ”Mirakel”.

Text: Stefan Nilson

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se