Gå till innehåll

Du tittar på mig och alla kostymer jag bär

Anya Blom, 1990, Sverige

Högt upp på utsidan av en husfasad syns två stora illustrationer i seriestil föreställande figurer i svartvitt på var sin vägg. Deras ansiktsuttryck är neutrala och de har stora händer riktade uppåt.

Foto: Sofie Isaksson

Vid hörnet på ett hus syns en stor svartvit illustration i seriestil föreställande en figur som ser ut att gömma sig bakom hörnet.

Foto: Sofie Isaksson

“Sådan herre - sådan hund” är ett gammalt talesätt som säger något om oss och våra husdjur. Med tiden liknar vi varandra. Vi läser gärna in det mänskliga i våra älsklingar och vi igenkänner djuriska drag i människor vi möter. Anya Bloms figurer, med en flyhänt stil från graffitti- och serievärlden, möter oss lite varstans i stadsrummet. De är identitetsspeglar för vårt komplicerade samspel mellan djurisk och mänsklig tillvaro, fulla av humoristisk skarpsyn. Blandningen av båda världarna i hennes karaktärer är ett eko av vårt ursprung. Det framkallar kluvna känslor hos oss – en igenkänning vi kanske inte vill kännas vid, eller en tröst om att livet i grunden är lika oavsett vilken art vi tillhör.

Anya Bloms olika karaktärer är träffsäkra små iakttagelser av det djupt mänskliga i det djuriskas skrattspegel, eller tvärtom. De får oss på gott humör.

Text: Stefan Nilson

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se