Gå till innehåll

Song Dong, 1966, Kina

Massor kakor och rån i olika variationer är byggda på varandra så de skapar olika byggnader. Bakom en av kakbyggnaderna sitter en kvinna och lägger till mer kakor på byggnaden.

Song Dong utexaminerades 1989 från institutionen för konst, inriktning oljemåleri, vid Capital Normal University. Han bor och arbetar i Beijing och är en av Kinas mest intellektuella och aktiva experimentella konstnärer. I sin konst blandar han erfarenheter och minnen tillsammans med de snabba förändringarna som sker i de kinesiska städerna i kombination med hans rika fantasi. Resultaten presenterar han i en mängd medier som fritt överskrider befintliga gränser.

Många av Song Dongs verk är relaterade till mat och ”Eating the City” är ett projekt som han har antagit i flera städer runt om i världen. Till varje stad som byggs, används lokala matvaror i olika färger, såsom kakor, kex, godis, jordnötssmör och chokladsås. Sedan bjuder han in volontärer för att bygga en modell över sin egen stad och på utställningens öppnings​dag uppmuntrar han åskådarna att äta upp det. Konstverket presenterar både​ sockrets dragningskraft och kraften i publikens deltagande, vilket ger verket två betydelser. Människor längtar efter vackra städer, en önskan som förstör städernas ursprungliga form och samtidigt banar väg för en ohämmad konsumtionsefterfrågan. Allt detta speglar de begär som ligger bakom konsumtionsbeteenden, begär som mänskligheten aldrig kan realisera och som påminner oss om att mänskligt liv är begränsat, kort och envist.

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se