Gå till innehåll

Early One Morning, Eternity Sculpture

Jacob Dahlgren, 1970, Sverige

Två barn, cirka 10-12 år gamla, klättrar på en rosa struktur som är placerad i stadsmiljö

Foto: Magnus Westerborn

Att bli en bra konstnär handlar inte bara om kreativ hängivenhet - man måste vara lite galen också. Som att bli torsk på ränder. Det är Jacob Dahlgren. Ränderna går aldrig ur sägs det och i hans fall vore det en mindre katastrof om det hände eftersom han lovat att hela sitt liv, varje dag, bära en randig T-shirt…
Jacob Dahlgrens bildvärld minns man.

Under årets OpenArt visar han denna lekfulla gestaltning på Krämartorget. Som alltid bär även denna hans signum: En färgstark krumelur. Han använder sig ofta och gärna av prefabricerat byggmaterial för att skapa något. Det är ett ready made i Duchamps anda men 2.0. Den här gången av ventilationsrör för byggindustrin som kombinerats utifrån en idé om en slingrande linje som upprepar sig själv.

Den är gjord i lackerad stålplåt och rörelementen bildar en figur som skapar en glad rörelse i torgmiljön. Jacob Dahlgren har under hela sitt konstnärskap plockat konstverkens byggstenar ur den flora av vardagsmaterial och prylar som tjänar hans idéer. Det är ett förhållningssätt som skvallrar om hans egen inriktning som konstnär. Dels är han ute efter att avdramatisera ”Konsten” i allmänhet, att den inte behöver vara konstig, eller att man måste ha betyg i konsthistoria för att förstå. Konstvärlden är laddad med material som signalerar kvalitet och platser där den ”ska” visas. Den här skulpturen är en motbild till de klassiska materialen som marmor, brons och granit. Den har byggts av triviala material med färdiga grundformer. Den är dessutom inte satt på piedestal för att beundras på avstånd, utan för att upplevas med öga och hand i det offentliga rummet.

Man kan säga att Jacob Dahlgren verkligen tagit till sig OpenArts grundidé att människor skall möta konsten i sin vanliga miljö utan distanserande hägn och märkvärdigheter. På publikens villkor helt enkelt.
Jacob Dahlgren menar att det här just därför är en icke-elitistisk skulptur som skall användas, vilket den färgglada krumeluren strålar ut som ett glatt budskap över torget.

Text: Stefan Nilson

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se