Gå till innehåll

Etta Säfve, 1973, Sverige

På Järntorget står ett grönt träd som blivit utsmyckat med en fin parkbänk som är rund och går runt hela trädets stam.

En text. Ett landskap. En plats i ord. Is är en linjär berättelse på 5 timmar, samtidigt är den skriven som en loop uppdelad i 80 kapitel där man kan gå in och ut ur berättelsen. Genom att presentera ett så långt ljudverk i en offentlig stadsmiljö vill jag adressera frågor som rör tid och rum. Alternera tempot och platsen vi befinner oss på. Dra ner på hastigheten. Det långsamma. Väntan. Skapa ytterligare ett rum i stadsrummet genom berättelsen och bilderna av ett annat landskap som träder fram genom orden.

Boken är en förlängning av mitt visuella konstnärskap. Berättelsen utspelar sig på en plats dit moln har skickats för att snöa. En snö som nu inte vill smälta. Viken utanför är bottenfrusen sedan länge och visar inga tecken på att vilja smälta ner till sin ursprungliga form igen. Ljuset som studsar mot den vita frostiga marken gör det svårare och svårare att urskilja horisonten. Det befinner sig människor där. Allteftersom horisonten blir mer och mer utfrätt innan vintern låter solen försvinna ner, väntar de.

Utdrag ur texten:

“Ibland öppnade sig himlen. Skarpt blått. Isblå. Vi visste inte längre säkert. Ju mindre färg man ser desto mindre färg läser man in. Jag hade trott att det var tvärtom. Att en färgskiftning mot kristallklart vitt skulle studsa mot ögat. Istället fräts den ut. Blå blir isblå blir is.”

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se