Gå till innehåll

Sara Wallgren, 1981, Sverige

Från ett tak hänger en rund ställpinne ner och längst ner på pinnen sitter en genomskinlig glaskupa. I denna kupa sitter en ljudinstallation som spelar in ljud.

Titeln ’Music of the Spheres’ är grekiska filosofers myntade begrepp som rör en teori om att himlakroppars/sfärers rörelse skapar ohörbara toner när de står i viss proportion till varandra. Tonerna är inte ljud per se utan snarare en sorts matematikens synestesi.

Verket är en ljudinstallation där ljudet spelats in med ett radioteleskop, med vilket man kan höra rymden. Den data som teleskopet samlar in översätts antingen till bild eller ljud för att datorn ska kunna analyseras. Genom att lyssna på elektromagnetiska förändringar i form av brus, klick, intervaller och intensitet avslöjas information om platser väldiga avstånd bort, samtidigt som det för andra förblir ett harmoniskt ljud.

Ursprunget till verket ligger i intresset av information och koder av olika slag. Under andra världskriget rekryterades kodknäckare genom dagstidningars korsord. De allra flesta korsordsintresserade löste ett till synes vanligt korsord medan andra med uppmärksamma paranoida inslag och anlag för att se mönster som inte följde den vanliga rytmen och strukturen såg mönster i korsorden som ledde dem till en jobbansökan som kod-knäckare. Det finns sällan eller aldrig endast ett sätt att se eller höra och tolka information.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se