Gå till innehåll

Kanae Ohgi, 1963, Japan

Inuti ett avlångt gult tält syns i taket ett valv av tunna pinnar. På träpinnarna sitter många små gula lappar med smileys ritade på dem uppsatta. På den bortre träväggen är tre tomrum utskurna och bildar formen av en glad emoji.

Foto: Sofie Isaksson

På en gräsmatta framför ett lågt hus står en stor gul skulptur som består av ett avlångt tält med runt tak med två träväggar på kortsidorna. Skulpturen är upphöjd på fyra gula ben. På den ena träväggen är hål utskurna i formen av en glad emoji.

Foto: Sofie Isaksson

På gräsmattan i en park står en stor gul skulptur i formen av ett avlångt tält. Skulpturen är upphöjd på fyra gula ben.  Taket är högre på ena kortsidan och lutar ned mot en ingång på den andra sidan. Framför ingången står en gul trappa.

Foto: Sofie Isaksson

Konsten finns ju inte i sig, den har ingen egen identitet. Det är först när något förändras i det som är vardag och verklighet som konstens frö börjar gro. Det är då vi börjar uppleva den. Kanae Ohgi är en sådan trollkonstnär. Hon är en sorts konstens trädgårdsmästare som skapar upplevelser – inte minst för barn - genom att sätta konstfrön både här och där.

Konsten kan upplevas både anspråksfull och krävande, men många gånger bara varmt välkomnande. Det är Kanae Ohgis konstvärld. Den är naivt avväpnande i sitt formspråk, lekfull och bubblande av pastellig livsbejakelse. Hennes verk här i Örebro ler (bokstavligt) hela tiden mot oss som besöker OpenArt i år. En Smiley-figur som inte bara är en platt välbekant bli-glad-knapp utan har utsträckt kropp. Ett sagoväsen i skulpturalform som har en spännande kryp-in-tunnel för ung som gammal för ett möte med konsten.

Text: Stefan Nilson

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se