Gå till innehåll

Toxicomano Callejero

På en lång stadsgata sitter en avlång väggmålning uppsatt på ett brunt tegelhus. Tavlan är en illustration med texten "NESTIZAJE IS NOT DEAD!" skrivet stort. Runtom syns ett stort människoansikte, en kvinna på en motorcykel och en pekande hand i seriestil. Illustrationen är i stark gul, ljusblå och röd färg. Framför väggmålningen står en rad cyklar parkerade.

Foto: Sofie Isaksson

OpenArt är i högsta grad ”street art”: konst möter människor i det urbana rummet. Men det finns även ett djupare begrepp av ordet: Street art. Konst som sprungit ur ett krympande utrymme för konstnärliga uttryck i städer. Den som är en protest mot sociala och politiska förtrycksmekanismer parat med dynamisk kreativitet, häftiga visuella ögonöppnare där du minst anar det. Alltid balanserande på debattgränsen mellan konst och vandalism.

Toxicomano? Vem är det säger du. Tänk Banksy men med latinamerikansk färg och rytm. De är starkt närvarande i gatumiljöer, absorberande rörelser och föränderlighet i storstadens snabba otåliga puls. Toxicomano är en colombiansk street art- och graffitikonstnär från Bogota med karaktäristiskt uttryck som smält samman sin kontinents andhämtning med Örebros - till bilder som talar samtid.

Text: Stefan Nilson

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se