Gå till innehåll

Fredy Alzate, 1975, Colombia

En stor metallskulptur står i en park. Skulpturen har formen av en en ihålig cylinder med ojämn yta. Framför den står en man och två barn och ser på skulpturen.

Foto: Sofie Isaksson

Megastäder med svår växtvärk uppvisar alltid samma brutala tvärsnitt av de mycket rika till de svårt utsatta i marginalens slum. Tillväxt hos en stad syns i det arkitektoniska landskapet: hur miljöer och natur krockar med nya krav och hur förfall är ett mått på ökad friktion.

Fredy Alzate arbetar konstnärligt i en rad tekniker med att belysa urbanitet kontra natur och de sociala rum där mänskligt liv och vardagliga processer tar sig tydliga uttryck. Vi formar och formas av det urbana landskapet och naturen. Motsatserna kan bli så tydliga. Vad sägs om att gå till jobbet i din privata guldgruva genom att kliva in genom husets bakvägg?! Fredy Alzate visar med sin skulptur i Slottsparken hur ett sådant gruvhål ser ut. Ett avgjutet objekt som i sig symboliserar ett helt ekonomiskt systems möjligheter och tillkortakommanden, för att inte säga livsvillkor.

Text: Stefan Nilson

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se