Gå till innehåll

Alice Musiol, 1971, Polen

Till grund för Alice Musiols konstverk ligger en intensiv granskning av den egna biografin och av människor i allmänhet. En ständig konflikt mellan längtan efter skydd och säkerhet och det oundvikliga behovet av förändringar för att gå vidare i livet.

Hon föddes i den polska staden Katowice, flyttade som tioåring till Västtyskland med sin familj. Hennes arbete plockar upp begreppet för hemland och centrala teman om hur man ska hantera det främmande och att vara på resande fot. Sökandet efter säkerhet och skydd leder till en idyll, en idealisk värld, som visar sig vara en bedräglig konstruktion av en overklig stabilitet.

Alice Musiols arbeten förmedlar en känsla av lugn och värme, inte minst genom valet av vanliga, ömtåliga material som lämnar ett intryck av oklarhet och skörhet. Hon gör t.ex. en typisk studsmatta av spröda salta brödpinnar och här, ett nyskapande av sin egen säng av knäckebröd.

“Konst som en reaktion på inre och yttre sammanhang är som sådan, alltid en del av mitt liv. Livet självt så att säga bestämmer konceptet för mitt arbete”, säger Alice Musiol. Genom mitt arbete förvandlas det vardagliga till något störande och oroväckande, något som driver mig vidare, hela tiden vidare...

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8-16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10-16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se