Gå till innehåll

Erwin Wurm, 1954, Österrike

I ett stort rum hänger sju fotografier inramade på rad på en vitt vägg. Fotografierna föreställer bland annat en man som sitter uppe på en dörr, en kvinna som skriker, en man som sitter på en stol som är vänd upp och ner.

Den österrikiske konstnären Erwin Wurm har ägnat mer än två decennier åt att undersöka vad skulptur är och kan vara. I den interaktiva serien One Minute Sculpture fick publiken själv ställa frågan och bli en del av skapandet. Genom illustrationer och korta skriftliga instruktioner har besökaren uppmuntras till att under 60 sekunder, med vardagliga föremål, bli ett levande konstverk. Koreograferade ofta i annorlunda, obekväma eller roliga positioner kan den korta tiden, i sitt sammanhang, kännas som en evighet. Skulpturen upphör när ett objekt inte stödjer eller när den deltagande personen tröttnar.

Fotografierna visar dokumentationen av denna process och är ett urval av de första bilderna som togs i serien.

Serie One Minute Sculpture påbörjades i slutet av 1980-talet. Verken har skapats utifrån givna förutsättningar och är varken storskaliga i sin form eller tekniskt komplicerade. De utgör exempel på samtida skulptur och karaktäriseras av spontanitet, humor och lekfullhet. Samtidigt innehåller de även ett mörker och allvar. Bilderna väcker frågor om definitionen av vad en skulptur är, hur länge den varar och med vilka medel den skapas.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se