Gå till innehåll

Sedimentaciones/El coleccionista/Editor solitario/Narciso/Linea del destino

Oscar Muñoz, 1951, Colombia

I ett mörkt rum syns flera små bilder som projiceras ner från taket. Några av dem föreställer svartvita porträtt och andra är vita. Ovanför projektionerna syns två utsträckta armar riktade mot varandra. Den ena ser ut att vara projicerad och håller i en av bilderna. Till vänster finns en vit platta med ett hål i.

Foto: Sofie Isaksson

Fotografin föddes som en önskan att frysa tiden. En minnesprotes som påverkat mänsklig kultur på ett oöverskådligt sätt. Men fotografier kan inte ersätta det sätt våra hjärnor minns. Minnet är större än så och just där utforskar Oscar Muñoz ett inre landskap som aldrig upphör att fascinera. Vägen går genom de fotografiska (själv)porträtten. De spelar en stor roll i hans konst.

Oscar Muñoz är en av Colombias mest kända konstnärer. Liksom många av hans kollegor präglas hans konstnärskap av landets våldsamma historia. I porträtten fixeras de döda men hågkomsten förändras ständigt. I sina gripande och poetiska arbeten använder han sig av olika tekniker: fotografi, video, screentryck, objekt och installationer. Med experimentlusta tänjer han varje mediums sensibilitet. Det tänder en varsam känsla av hopp.

Text: Stefan Nilson

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se