Gå till innehåll

Susanne Schmidt-Nielsen

Närbild på en hylla som är fastsatt i en grind. På hyllan ligger fyra svarta objekt. De är i olika storlekar, mellan 10-30 cm höga. Det är svarta "klumpar" av hårt ihoplindat svart tyg vilket ger alla olika former.

Foto: Sofie Isaksson

I kraftfulla nystan av tyg samlar Schmidt-Nielsen minnen och upplevelser från oss alla. Hon kallar verken ”cargo” och låter dem bli sinnebilder för det som vi människor alltid bär med oss – bagage som finns i vårt inre, som i olika livsskeden kan ta sig nya former och skepnader, men som alltid påverkar oss. Sexton verk är placerade längs Köpmangatan, där många människor ständigt rör sig. På sittbänkar, vid entréer och på fasader finns de – inbjuder till dialog och begrundan. Tyget är svart och hårt buntat. Kanske är det berett att lagra den svarta klumpen inom just mig – lätta min börda, stoppa ältandet och göra mig litet friare och gladare.

Konstnärens ord om cargo nr. 13-27, 2022

we bring it | drag it along | it becomes part of us | the impact on us when we meet the other one, the other something | gentle or harsh, tiny or hefty, juicy or fragile | whether we wish so or not | we can change the shape, the tone, the function | or at least we can try | but it moves in, inside of us | we have gained a new shape, an addition, a new load to carry

Textil, begagnad eller ny. Knuten och lindad samman kraftfullt, tillsatt och sammankopplad. Textilen är svart, inte (främst) föreställande en svart stämning, utan för att ge utrymme för den bakomliggande berättelsen i konstverkets fysiska framtoning. Ytan, skalet, det yttre membranet, är belagt med ett lager av vax, lim eller epoxi, vilket förändrar historien lite. Idag består serien av 27 föremål. Alla bär på sin egen historia. Berättelsen läses i formen, storleken och i hur materialet hanteras. Berättelsen kan tolkas genom verkets placering i rummet och i relation till oss. Aspirerande med en lätt känsla, tungt liggande, liggandes på en lite för liten hylla, lägga på en hylla lite för liten, lyfta upp på ben som är lite för tunna, fastsatt mot en vägg, placerad nära oss, som om den vill kommunicera.

På en tom parkbänk på en gata balanserar ett svart objekt på ryggstödet. Objektet är en svart "klump" av ihoplindat tyg.

Foto: Sofie Isaksson

Närbild på ett av konstverken som är placerade på en hylla, fastsatt på en grind. Det är hårt ihoplindat tyg som bildar en skulptur. I bakgrunden syns människor som går på gatan som har passerat konstverket

Foto: Sofie Isaksson

Ett av konstverken som är placerade i stadsrummet på hög höjd, objektet balanserar på en smal metallstång. Konstverket består av hårt sammanknuten svart textil som utgör skulpturen. Skulpturen är mellan 20-30 cm hög.

Foto: Sofie Isaksson

En man och en kvinna sitter på en parkbänk i stadsmiljö. En skulptur är placerad på ryggstödet. En kvinna går förbi framför dom. Skulpturen är cirka 30-40 cm hög och är gjord av hårt ihoplindad svart textil.

Foto: Sofie Isaksson

Information om konstverket på teckenspråk

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se