Gå till innehåll

Story delivered to the sea / Story delivered by the sea

Aiko Miyanaga, 1974, Japan

En skulptur bestående av en halvöppen kista i trä innehållande en upplyst glaskub står på en utställningsmonter. På glaskubens insida syns många halvt genomskinliga kristaller.

Foto: Sofie Isaksson

Hur ser ett minne ut? Vi säger att det bleknar. Skarpt i konturerna i början för att sedan långsamt förändras. Kanske smälter det samman med andra minnen. Aiko Miyanagas konst fungerar som en visualisering av det mänskliga minnet. Om några verk kan kallas sublima är det hennes. Gjorda i naftalen är de konst som bokstavligen upplöses med tiden. Naftalen är en kemisk förening som bland annat utvinns ut stenkolstjära och användes förr i malkulor.

Aiko Miyanagas skulpturer ger oss bokstavligt talat nycklar till vår egen lokala historia. Halvt transparenta från början, blir dessa vardagsting sprödare för att sedan helt upplösas.

Det är en process som i grunden griper tag i våra liv och vår förgänglighet: ingenting varar för evigt, men som mänskligt minne varar de som ett synintryck en människas liv ut. En hisnande bild av konstens kraft!

Text: Stefan Nilson

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se