Gå till innehåll

Nathalie Djurberg & Hans Berg

Martha Edelheit

Diana Sofia Lozano

18 juni ­– 3 september 2022

Nathalie Djurberg & Hans Berg

Martha Edelheit

Diana Sofia Lozano

Örebro konsthall presenterar Jouissance med Martha Edelheit, Diana Sofia Lozano, Nathalie Djurberg och Hans Berg. Utställningen bjuder på kroppar, knoppar och konstverk om njutningens komplexa natur. Den franska termen Jouissance försöker fånga det överskridande tillstånd av förhöjd livskänsla som både förmår skapa lyckorus och väcka känslor av olust och skam. Jouissance är en del av OpenArt 2022.

Martha Edelheit (f. 32, USA) har sedan början av 1960-talet avbildat nakna, erotiska, tatuerade kroppar i porträtt och i monumentala väggmålningar. Kroppen utgör det måleriska material som hon fångar i sitt naturliga tillstånd. I Edelheits målningar är kroppen en sinnlig plats för njutning och rekreation. När de först visades i New York på 1970-talet blev de avfärdade av den mansdominerade konstscenen, men idag utgör de en central del av vår gemensamma konsthistoria.

Genom installationer med leranimation, musik och skulptur skildrar Nathalie Djurberg (f. 78, Sverige) och Hans Berg (f. 78, Sverige) en ocensurerad undermedveten värld. Videoverket Worship (2016) spelar upp ett rollspel mellan kropp och objekt där gränsen mellan begär och det begärliga tycks upplöst. Deras bildspråk leker med populärkulturella banaliteter och speglar en fetischorienterad samtid med ett uttryck som tangerar det absurda.

Diana Sofia Lozano (f. 92, Colombia) skapar hybrida växtskulpturer, på samma gång inbjudande sensuella som giftiga och vassa, som breder ut sig i ett eget performativt universum. Lozanos konstnärskap kännetecknas av en fascination för växters potenta kraft och skönhet, liksom för naturen som en geo- och identitetspolitiskt laddad spelplats. Verken både härmar och återskapar fortplantningens komplexa system, belyser genmodifierade misslyckanden och kritiserar naturvetenskapens könsbestämmande kategoriseringssystem.

Bild från Örebro konsthall med stor tavla med speglat motiv av två nakna kvinnor som åker på varsin moped i färgskala av brunt och rosa.

Foto: Sofie Isaksson

Närbild på skulptur som är färgglad och består av långa grenar av plast, tyg och speglar som klättrar på väggen.

Foto: Sofie Isaksson

Ett rum med små hyllor och små skulpturer i keramik i många olika färger. Motiv som återfinns är t.ex. bananskal korvar och rosetter.

Foto: Sofie Isaksson

En videoanimation där en lerfigur ligger på en banan.

Foto: Sofie Isaksson

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se