Gå till innehåll

Moran Kliger, 1981, Israel

I ett vitt rum hänger en stor plansch föreställandes fem apliknande figurer. Bredvid står en grå tavla och en stor barkbit lutade mot väggen. På golvet ligger mossiga avhuggna delar av ett gammalt träd. På några av trädelarna växer svampar.

Foto: Sofie Isaksson

På en grå bakgrund syns en stor barkbit bredvid en tavla. Tavlan är en svartvit illustration föreställande en hand som delvis är täckt av päls och har svarta naglar.

Foto: Sofie Isaksson

Få filmer har så effektivt raserat synen på människan som skapelsens krona som ”Apornas planet” från 1960-talet. Moran Kliger fördunstar i sina verk elegant gränsen mellan mänsklig kultur och naturen. Hennes ”människo-apa-hybrider” osäkrar en rad hierarkiska ordningar i vår syn på världen. Hennes gestalter ser tillbaka på oss med en uppfodrande skärskådan som ytterst handlar om vår egen identitet. Snabbt reser sig angelägna definitioner om det vilda kontra det kultiverade, om motsatsförhållanden till såväl andra av vår sort, som till andra arter som kämpar om sin livsplats på den här planeten.

Moran Kliger är i första hand tecknare. Hennes spröda linje sänder ut en känslighet som färgar hennes bildvärld. Hon använder sig av olika tekniker för att nå dit: förutom pennan, tecknar hon med värme(pyrografi) på träpannåer, tusch, silkscreen och andra grafiska tekniker.

Text: Stefan Nilson

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se