Gå till innehåll

Pekka Isorättyä, 1980, Finland

Teija Isorättyä, 1980, Finland

I en utställningssal med syns en installation bestående av en människolik robotskulptur framåtlutad över en rollator. Skulpturen är uppbyggd av tunna metallrör, sladdar, glasögon och hår. I bakgrunden syns flera människor som betraktar skulpturen.

Foto: Sofie Isaksson

I ett stort ljust rum syns en installation bestående av tre människolika robotar som står framåtlutade ovanför varsin rollator med batterier på. De är uppbyggda av ett metallskelett  och sladdar.

Foto: Sofie Isaksson

”Vi och robotarna” eller är det ”Vi eller robotarna”…? En av framtidens stora ödesfrågor är vårt förhållande till artificiell intelligens. En fråga som blir alltmer brännande och som lyser tydligt i paret Isorättys verk. De arbetar med olika medier men här på OpenArt med elektromekanisk rörelseskulptur. Deras verk har ett fascinerande, men även skrämmande, framtidsscenario. Robotarna har antingen tagit över världen, eller så är människan robotiserad – reservdelsmänniskan. Vart går, eller kommer, gränsen att gå mellan människa och maskin? Här får vi en tankeställare.

Pekka och Teija Isorätty har varit verksamma på många platser i världen. 2010-13 drev de en egen konstscen i Berlin kallad ”Invalid Robot Factory”.

Text: Stefan Nilson

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se