Gå till innehåll

Sverre Strandberg, 1977, Norge

Arne Vinnem, 1978, Norge

Längs Svartån står en 100 meter rektangelformad träram, i mitten sitter dubbla glas och inuti dem sitter skydds-papper i vit och brun färg.

Konstverket är en abstraktion av KappAhls butikfasad i Örebro, som var under renovering när vi var på besök i maj. Skulpturen är tillverkad av 100 meter träreglar och dubbla glas, som har skydds-papper på insidan.

Utgångspunkten för skulpturen är en syn man ofta ser i en stad av Örebros storlek: En butik kamouflerar rutorna med skyddspapper när de renoverar eller ändrar koncept. Under en avgränsad tid av ombyggnaden upplöses butikens prefabricerade idé om sig själv. På glaset och papperets abstrakta yta uppstår efterlängtade spår av personlig närvaro. Stadsrummets strömlinjeformade fasad har fått en brist, till synes.

Med Anteckning #1, vill vi peka på stadsrummets möjlighet för reflektion. Dem övertäckande skyltfönstren visar hur marknads-ekonomin driver förändringar i staden framåt och skapar förväntningar om det nya.

Samtidigt känner vi sentimentalitet för det som var, det förlorade. Denna transformation kan också ses som en parallell till naturens kretslopp där något måste dö ut för att ge plats för något nytt.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se