Gå till innehåll

Mauricio Bejarano, 1955, Colombia

På ett torg står en stor fyrkantig blå skulptur. Skulpturen har en dörröppning på varje kortsida. Dörröppningen täcks av ett mörkt draperi. En kvinna är på väg att gå in i skulpturen. Runtom står några personer och ser på konstverket.

Foto: Sofie Isaksson

Världen är en konfliktfylld plats men så underbart mångfaldig! Mauricio Bejarano tar vara på det senare i form av ljudkonst. Precis som med artificiellt ljus, knyter Bejerano an till den audiella varianten: nutidsbuller som dränker de ursprungliga ljudbilderna.

I en spännande tunnel tvärs över Olaigatan passerar du på kort tid två världar: först svensk sommarstad och så Colombias ljudlandskap av åskregn över Anderna, floder i rörelse, fåglar, havets puls och vindar över grässlätten utanför Bogota och öknen i La Guajira i norr. Allt är fältupptagningar av konstnären själv.

I ett videoverk knyter han även an till John Cage arbeten. Tystnaden, det som är emellan det som avsetts att höras, är verklighet full av spår som inte omedelbart skapar mening. Samlad tystnad korsas med ”mellanrum” av olika slag till ett inre rum stort som evigheten.

Text: Stefan Nilson

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se