Gå till innehåll

Altansukh Demberel, 1981, Mongoliet

På asfalten mellan två hus går en lång röd matta som leder oss till en traditionell mongolisk ger som liknar en iglo i i i sin form.

Sedan jag kom till Sverige var det viktigt för mig att behålla minnen från mitt hemland, och det var viktigt att introducera mongoliskt liv och kultur till Europa.

Jag gjorde en Ger (yurta) 2004 när jag studerade vid Örebro konstskola. Den gången hade jag en dröm om att bygga en ger(yurta) på gatan, bjuda in människor att se inuti och ge lite utrymme att koppla av och öppet dela mina tankar med människor.

Ger är den traditionella mongoliska byggnaden för att leva från länge sedan. Förr i tiden bodde mongoliska människor i en ger, flyttade runt med sin ger i mongoliska landsbygden. Än idag bor många människor på landsbygden i Mongoliet.

Min idé om att bygga en ger på allmän plats, först vill jag visa mongoliska gerer för Örebro public och jag vill ha det ska vara ett hem för alla, alla kan komma in och koppla av och det är en fantastisk upplevelse att se en ger mitt bland moderna byggnader.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se