Gå till innehåll

Niklas Fännick, 1983, Sverige

Uppe på en klätterväxt står en vit fågelskulptur i metall placerad. Den är uppbyggd av små böjda metallbitar som täcker skulpturens yta. Fågeln har blicken riktad neråt. I bakgrunden syns ett flervåningshus.

Foto: Sofie Isaksson

På en lång stadsgata står en stor vit fågelskulptur i metall placerad uppe på en klätterväxt på ett högt metallstängsel. Fågeln är är lutad neråt och har blicken riktad ner mot marken. På gatan syns en svart fågel nedanför skulpturen, I bakgrunden syns en promenerande kvinna.

Foto: Sofie Isaksson

En sann konstnär för Kajsa Wargs hemstad Örebro: Man tager vad man haver! Niklas Fännick arbetar med det ratade och överblivna. Livets slängda delar och kasserade funktionsbitar, civilisationens söndertuggade maskinpark. Han utgår från maskindelar eller kasserade verktyg som väcker något hos honom; hur delen ser ut eller vad materialet ger för associationer. Men det är en särskild del som så att säga föder fram resten av skulpturen.

Resultatet är fantastiska skrotdjur – en fantasifull och myllrande fauna som skickar signaler till såväl Terminator-filmerna som till Uppfinnar-Jocke och gamla mekaniska leksaker. Han kallar sig konstsmed och skapar skulpturer som för betraktaren framstår som en sammansmältning av science fiction-världens robotdröm och en kärleksfull hyllning till naturens mångfald av djurarter.

Text: Stefan Nilson

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se