Gå till innehåll

Åsa Maria Bengtsson, 1956, Sverige

På golvet i ett vitt rum ligger en stor zeppelinare gjord av plastpåsar från alla möjliga länder och butiker. Halva zeppelinarens kropp och topp består av vita plastpåsar med butikernas loggor. Sedan mot slutet av kroppen skapar plastpåsarna ett randigt mönster som går i färgerna gul, senapsgul, röd, orange, rödvin, rosa, mörkblå, ljusblå och slutligen grön.

Zeppelinaren får väl betraktas som en av mänsklighetens drömmar som gick i uppfyllelse. Och visst måste det ha varit fantastiskt att se den cigarrliknade formen sakta sväva fram på himlen. Den 6 maj 1937 fattade zeppelinaren

Hindenburg eld i Lakehurst utanför New York i USA och hade på mindre än en minut störtat till marken i ett stort eldhav. Katastrofen innebar också slutet för luftskeppsepoken.

Med min Zeppelinare vill jag både synliggöra luftens rum rent fysiskt men även få oss att fundera över luftrum på ett annat plan. Bristen på luftrum är påtaglig i dagens samhälle där konsumtion ligger i fokus. Vi läser, ser och hör, otaliga gånger per dygn, vad vi behöver för att bli lyckligare. Konsumtion är vår tids lunga som slukar alltmer av vårt luftrum. Jag samlade in plastpåsar under ett års tid på egna resor och genom vänner. Min ambition var att hitta plastpåsar från alla möjliga länder och butiker.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se