Gå till innehåll

Amit Goffer, 1979, Israel

I en park på två stålställningar står en betongbunker med ett håll nertill så man kan stoppa in huvudet och kolla inuti bunkern.

I detta arbete, bunkern (med dess huvudfunktioner av isolering och säkerhet) representerar en plats som är avskilt från världen, utbudet av sina historiska associationer, frågan om konstgjorda strukturer och den tillfälliga beskaffenheten av hemma. Ämnet jag jobbar med är relevant idag i hela världen, som det har varit tidigare och kommer att vara i framtiden.

Min referens här är den ’Atlantic Wall’ i Paul Virilios bok ’Bunker Arkeologi’; ett av föremålen för introspektion är utformat för barn, medan den andra är anpassat för vuxna. Bara en person kan komma in i bunkern på en gång och bara genom hålet som längst ner. Det finns inget ljus inne och mörkret skapar en känsla av ett nytt utrymme isolerad från de dagliga och utanför omgivning - ibland tyst, ibland med sitt eget ljud, vilket är möjligt genom den ljudinstallationen inne i bunkern. För en utomstående observatör det verkar som personen som står inne i bunkern sätter på en humoristisk show, för att den tunga bunkern ser ut som det fraktas av två ben. Till personen inne i bunkern blir utrymmet en utgångspunkt för observation och introspektion.

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se