Gå till innehåll

Chiharu Shiota, 1972, Japan

På en lång stadsgata syns många röda båtformade skulpturer hängandes från linor som är högt uppsatta tvärs över gatan. Skulpturerna är gjorda av nät av röda trådar. På gatan syns många människor som är ute och går.

Foto: Sofie Isaksson

Hängandes från tunna linor syns ett antal röda båtformade skulpturer längs med en stadsgata. Skulpturerna är gjorda av nät av röda trådar.

Foto: Sofie Isaksson

Det är inte bara internet som knyter samman oss människor tätare. Globaliseringen bygger vävar av beroendeformer mellan människor, länder, världsdelar och företag. Ett nät som lika ofta knyter oss samman tydligt som tvingande. Andra gånger mera sublimt och skört, som i relationer mellan människor. Just de där näten eller trådarna som binder oss så mycket till varandra, är sammanhållande strukturer i Chiharu Shiotas subtila installationskonst. Den är drömsk och ibland mardrömsk: den håller samman men den kan också binda inne.

I en av de enskilt största installationerna på årets OpenArt, längs Köpmangatan, illustrerar hon hur vi alla är på väg genom livet. Shiotas återkommande symbol – båten – både bär oss och för oss obevekligt framåt genom rummet och tiden. Det är så vackert att man hisnar och så ödesmättat att vi tåras – visst väntar Caron där i sin båt…?

Text: Stefan Nilson

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se