Gå till innehåll

Anni Laakso, 1961, Finland

På en vitt vägg hänger ett rektangulärt lapptäcke i olika blåa nyanser gjort av kläder. Även klädernas loggor pryder konstverket.

Utgångspunkten för mitt arbete är metoder för social kontroll och marginalisering, exempelvis olika sätt att kontrollera rummet och kroppen. I dagens samhälle mutar de starka marknadskrafterna in både privata och allmänna platser och de rum som är allas försvinner om de inte är produktiva.

Genom arkitektur och stadsplanering ökar kontrollen. Kreativitet och samvaro sållas bort i strävan efter kapital och privat ägande. Att vara improduktiv på offentliga platser ses som icke önskvärt och de improduktiva kan exkluderas, deras sociala rättigheter tas ifrån dem.

To learn geography (2007) är en världskarta av symboler, tryckta på barns collegetröjor som sålts i Finland. De flesta tryck har någon anknytning till platser runt om i världen. Vissa områden får stort utrymme och andra, exempelvis asiatiska länder, nämns bara som tillverkare. Stora delar av kartan är ”outforskade områden”.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se