Gå till innehåll

Yusuke Asai, 1981, Japan

I en vit utställningssal är väggarna nästan helt målade i en sammanhängande målning. Målningen är abstrakt med några föreställande inslag. Målningen är målad i olika nyanser av jordfärger. På målningen finns olika naturmotiv på olika ställen, bland annat djur, träd och rötter.

Foto: Sofie Isaksson

På en grå yta ligger en målning av en rådjur på en vit bakgrund. Målningens färger är olika rost- och jordnyanser. Runt rådjuret finns olika naturformer och skriven text på olika ställen. Texten innehåller information om konstverket.

Foto: Sofie Isaksson

Tänk dig ett telefonklotter - fast i lera. Yusuke Asai är den målande keramikern! Utbildad som sådan arbetar han som målare och använder sig ofta av leror för att göra sina bilder. Lera är ett mångfacetterat material med olika täthet, textur och inte minst i begreppet ”jordfärger”. De är ju egentligen eroderade bergarter med färger av de olika utifrån mineraler de sprungit ur.

Asai målar som vi själva gör som ”telefonklottrare”: ingenting är planerat i förväg, allt utvecklas som en associativt rik solfjäder av former och färger. Han utforskar de lokala lerornas färgskalor och gör sin färgpalett efter det. Runt om Örebro har han hittat leror som blir utgångspunkten. De avspeglar de lokala villkoren. Här handlar det om hur Kilsbergen återuppstår som en detaljrik motivsfär av djur, växter och människor som lever eller har levat här. Asai gestaltar en arkaisk, ursprunglig, figurvärld med en närmast schamanistisk sagoton.

Text: Stefan Nilson

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se