Gå till innehåll

De flesta googlar för att hitta information på nätet, det är därför viktigt att våra sidor har bra sökbarhet. Även de som söker internt på våra webbplatser ska hitta relevanta sidor.

Tips för att sidan ska få bra sökbarhet

  • Se till att viktiga ord förekommer i sidans namn/huvudrubrik, ingress, underrubriker, tidigt i brödtexten och/eller gärna flera gånger i brödtexten. Använd ord som du tror att användarna söker på, alltså inte i första hand ord som verksamheten använder.
  • Se till att sidans huvudrubrik är tydlig och beskriver vad sidan innehåller och att ingressen sammanfattar innehållet.
  • Håll dig till ämnet – sidan ska inte handla om flera olika saker.
  • Lägg in synonymer i sidans metadata på ord/böjelser av ord som inte står på sidan men som du tror att användarna söker på.

Testa sökbarheten

När du publicerat en ny sida – testa sökbarheten för sidans viktigaste begrepp både internt och externt (externt först efter några dagar). Kolla så att du får relevanta träffar på sidan. Försök att förbättra resultatet om sökorden inte ger bra träffar, se tipsen ovan. När du söker externt bör du använda privat läge i webbläsaren för att få ett "neutralt" resultat, eftersom sökverktyg minns dina tidigare sökningar och anpassar resultatet efter dessa.

Beskrivningstext i externa sökmotorer

Normalt visas ingressen som beskrivningstext i externa sökmotorer. Om en sida saknar ingress eller om den ska ha en annan beskrivning i sökmotorer än ingresstexten anger vi en beskrivning av sidan i metadatafältet Beskrivning, som då kommer att användas av sökmotorerna.

Sökbarhet i dokument

Även på dokument går det att sätta synonymer, ifall det finns något viktigt ord som behöver ge träff till dokumentet fast ordet inte förekommer i dokumentet. För att ange synonymer – gå till dokumentets egenskaper och välj fliken Metadata.

Dölja sida i söken

Om en sida inte ska gå att hitta via söken på orebro.se eller andra sökmotorer kan sidan döljas via Metadata–Inställningar för sökträffar och välj "Dölj i sökresultat". Observera att ändringen slår igenom utan att du publicerar ut sidan. T.ex. formulär-bekräftesesidor bör döljas i söken.

Dölja modul i söken

Även modulers innehåll kan döljas i söken, högerklicka på en modul och välj Egenskaper–Sök och bocka ur rutan "Ta med modulens innehåll i sökindex".

Dölja fil i söken

Dölj en fil i söken genom att högerklicka på filen och välj Egenskaper, sen Inställningar för sök och välj "Dölj i sökresultatet".

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Webbmanual & webbriktlinjer

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se