Gå till innehåll
  • Start
  • / Sökfunktion på extra- & gymnasiewebbar

Sökfunktion på extra- och gymnasiewebbar

Varje extrawebb och gymnasiewebb har en egen sökfunktion. För att detta ska fungera måste den ställas in för varje ny webbplats.

Detta kräver kunskaper och behörighet på avancerad nivå

Att sätta upp sökfunktion på en extra- eller gymnasiewebb är en avancerad och komplicerad process som kräver god kunskap i Sitevision samt hög behörighet. Vanligtvis ska detta beställas hos systemförvaltare för webb.

Dessa instruktioner finns för att säkerställa att vi har kunskap att ställa in det själva om systemförvaltare inte har möjlighet, men rekommenderat är alltså att beställa detta och inte göra det själv.

Skapa söksida

Skapa en ny sida som ska visa sökresultaten. Använd mallen Sök för sökresultatsidan.

Metadata på huset

Högerklicka på huset och välj egenskaper, alternativt klicka på kugghjulsymbolen i verktygsraden och välj Egenskaper och sedan Metadata. Intill rubriken Sök, söksida hittar du en liten kugghjulsikon som du klickar på och väljer Redigera. Under rubriken Metadatatyp: Enval anger du webbplatsens namn så att webbplatsen går att välja i dropdownlistan sedan. Klicka sedan ok för att avsluta inställningen av metadata på huset.

Metadata på webbplatsens startsida

På webbplatsens startsida högerklickar du i och väljer Egenskaper och Metadata, alternativt klickar på kugghjulssymbolen i verktygsraden och väljer Egenskaper och sedan Metadata.

Ange Sök, sitenamn och Sök, Sitenamn. Detta metadata ska vara samma, .t.ex. "Klimatsmart vardag". Anledningen för att det ligger dubbelt är för att det ska fungera med sökmodulen i mallen.

Under rubriken Sök, Söksida väljer du det webbplatsnamn du lade till tidigare från drop down-listan.

Ändring i mallar

Växla till mallvyn och välj mallen Grundmall som ligger i mappen Grundmallar. I mallen letar du upp layouten som heter Header. Den ligger Sidhuvud - Topprad - Topprad - Layout - Sök - Header.

Leta upp layouten Header i mallen och skapa en ny vy webbplatsen.

Högerklicka på Header och välj Vyer i den lilla menyn som visas. Där väljer du sedan Skapa vy. Döp den till Sökstart, Webbplatsens namn, t.ex. Sökstart, Klimatsmart vardag.

Dubbelklicka sedan på modulen Sökruta och peka ut söksidan du skapade tidigare under rubriken Sökresultat. T.ex. /Orebro extra/Klimatsmart vardag/Sök.

Under fliken Sökordsförslag kryssar du ur Ge förslag på sökord när användaren skriver sin fråga om detta är ikryssat.

Ändra inställningar i den nya vy

Högerklicka på den nya vyn du precis har skapat. Välj egenskaper och under rubriken Kriterietyp: Metadata ska inställningarna vara dessa:

Metadata

Sök, Söksida (Sokstart)

Begränsning

Lika med

Värde

Webbplatsens namn (t.ex. Klimatsmart vardag)

Om filer ska visas i sökresultaten

Byt till vyn Filarkiv, kontrollera om det redan finns en mapp för webbplatsen. Om inte skapar du en sådan mapp som du döper till webbplatsens namn, t.ex. Klimatsmart vardag. Högerklicka på mappen och lägg till metadata. Under fliken Redaktionell information anger du namnet Sök, sitenamn och metadatatyp: text. I det fältet anger du webbplatsens namn, t.ex. Klimatsmart vardag.

Under fliken Avancerat anger du sitenamn under rubriken Identifierare.

Sidor ska vara synliga i sök

Tänk på att sidor måste vara inställda på att visas i sökresultat för att sökfunktionen ska fungera.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Webbmanual & webbriktlinjer

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se